A református templom

A korábbi rohodi református templom építéséről nincs biztos adat. Borovszky Szabolcs megyéről írt munkájában említi, hogy a református templom 1600 körül épült. Kováts a magyar református templomokról szóló könyvében a templom építését a XVIII. század közepére teszi.
A templom előtt áll egy romos fatorony. Az bizonyos, hogy a jelenlegi templomot 1822-ben szentelték fel. A torony formája elképzelhetővé teszi, hogy középkori maradványok felhasználásával 1822-ben építették a mai templomot.

1891-ben, 1923-ban, legutóbb a 1980-as évek elején és az 1990-es évek végén újították fel. Jellege szerint dombon álló, homlokzat előtti tornyos, egyhajós templom. Különösen széppé teszi és kiemeli az egész községből a dombon való fekvése. A templomkert és a park mindig rendezetten várja a hívőket.

A 9,5x24 méteres belső térben sík, 1891-ben festett deszkamennyezet, a torony felőli oldalon hatalmas kőkarzat és 400 ülőhely van. A szószékkel egybeépített Mózes-szék és a különlegesen szép korona empire stílusú, finom faragású.
Az egy-egy oldalon is osztott padok egyszerűbbek, s azok is empire stílusúak. A belső északi végében van a kegyúri szék, családi címerükben az L.S.J. monogram (Laskai Sulyok János) látható.

Orgonáját Váradi Miklós építette 1936-ban hat változattal. Harangjait 1923-ban és 1924-ben készítették. A templom műemlék jellegű.

E templomot 2008-ban beválasztották a megye 7 csodája közzé.

A templom képe
A templom képe